Chlorek sodu to nie tylko sól kuchenna rozrobiona w destylowanej cieczy, to także lek zwany po prostu solą fizjologiczną.
Sól fizjologiczna — co to jest?
Uważa się, że roztwór soli leczniczej jest doskonałym przewodnikiem prądu. Pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową i zasadową.
Roztwór fizjologiczny sporządza się po prostu przez dodanie soli kuchennej do wody destylowanej, po trochu, aż do uzyskania odpowiedniego stężenia. Najważniejsze jest dodawanie soli w porcjach, tak aby całkowicie się rozpuściła i nie dopuścić do powstania osadu.
W niektórych przypadkach w organizmie może występować niedobór chlorku sodu. Jego niedobór może być spowodowany przez:
- Częste wymioty;
- Silne pieczenie;
- Masywne utraty płynów;
- Zakażenie przewodu pokarmowego;
- Cholerę;
- Hiponatremię.

Jak działa?
Chlorek sodu jest przeznaczony do uzupełniania niedoboru wody w organizmie i łagodzenia skutków zatrucia. To jest jego główne działanie. Jest również w stanie utrzymać stały poziom ciśnienia krwi.
W zdrowym organizmie poziom tej substancji jest wystarczający. Jednak podczas wymiotów, biegunki i oparzeń dochodzi do utraty soli, co prowadzi do jej niedoboru. Konsekwencją jest krzepnięcie krwi, zaburzenie pracy układu nerwowego, pojawienie się skurczów i spazmów. Aby uniknąć tych problemów, należy pilnie poprawić równowagę między wodą a solą. Do tego właśnie służy ten lek.
Podanie go dożylnie poprawia diurezę i normalizuje stężenie chloru i sodu w organizmie.
Lek jest w większości wydalany przez nerki, a reszta jest wydalana przez jelita i pot.
Sól fizjologiczna — zastosowanie?
Z powodzeniem stosuje się roztwór chlorku sodu:
- W czasie zabiegu chirurgicznego i po zabiegu w celu utrzymania objętości osocza;
- Gdy organizm ulega odwodnieniu z powodu różnych stanów chorobowych;
- W czasie ciężkiego krwawienia, ciężkiego oparzenia i duszności w celu utrzymania objętości osocza;
- Aby zmniejszyć zatrucie, gdy do organizmu dostała się niebezpieczna infekcja;
- Do przemywania oczu w przypadku procesów zapalnych i zakaźnych, alergii i urazów;
- Do płukania nosa przy przeziębieniach;
- Do inhalacji w przypadku chorób układu oddechowego;
- Do rozpuszczania różnych leków stosowanych razem w formie zastrzyku.

Sposoby podawania
- Wstrzyknięcie podskórne i dożylne
W medycynie obecnie trudno obejść się bez stosowania soli fizjologicznej. Jest ona niezbędna do podawania leków w kroplówkach i zastrzykach, ponieważ każdy skoncentrowany i sproszkowany produkt musi być przed użyciem rozpuszczony w roztworze fizjologicznym.
Pomaga również w utrzymaniu objętości osocza i równowagi wodno-solnej. Jest skuteczna w zatruciach, silnych obrzękach i do rozcieńczania gęstej krwi.
Roztwór jest najczęściej podawany w kroplówce lub we wstrzyknięciach podskórnych. Przed wstrzyknięciem roztwór należy ogrzać do temperatury 36-38 stopni Celsjusza.
Podczas wstrzykiwania należy wziąć pod uwagę organizm pacjenta, jego wiek, masę ciała, ilość utraconych płynów oraz brak sodu i chloru.
Przeciętny człowiek potrzebuje 500 ml sodu dziennie. W przypadku utraty bardzo dużej ilości płynów lub ciężkiego zatrucia dawkę tę można zwiększyć do 3000 ml na dobę.
W przypadku dzieci potrzeba 20-80 ml na 1 kg masy ciała.
Do podawania podskórnego i dożylnego nadaje się wyłącznie sterylny roztwór.
- Do płukania jamy nosowo-gardłowej
Roztwór soli fizjologicznej jest niedrogi i bardzo skuteczny. Chlorek sodu pomaga przepłukać nosogardło podczas przeziębienia. Już po pierwszym użyciu można zauważyć znaczną poprawę, nos zostaje oczyszczony ze śluzu, a katar znika. Płukanie może być stosowane w przypadku kataru alergicznego i w celu zapobiegania zapaleniom.
Produkt może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Można go również podawać niemowlętom, u których stosowanie innych leków mogłoby być szkodliwe.
Zaletą roztworu jest to, że po jego zastosowaniu błona śluzowa nosa nie wysycha i nie ulega urazom. Nosogardło można płukać kilka razy dziennie i nie ma ograniczeń co do częstotliwości stosowania.
Roztwór ten można łatwo przygotować w domu. Potrzebne będzie około 10 g soli kuchennej i 1 litr przegotowanej wody. Roztwór przecedzić przez gazę i wkraplać do nosa. Jest niesterylny i może być podawany dzieciom od 3 roku życia.
- Oczyszczanie żołądka i jelit
Roztwór jest skuteczny w przypadku ciężkich zatruć. Stosuje się go do lewatyw doodbytniczych w celu pobudzenia defekacji. W tym przypadku potrzebne będą 3 litry 9% roztworu na dobę. Przed użyciem należy go ogrzać do temperatury 36-37 stopni Celsjusza, aby nie podrażnić jelit. Odpowiedni jest roztwór niewysterylizowany.
Stosuje się ją również do płukania żołądka w zatruciach pokarmowych. Roztwór chlorku sodu pije się małymi łykami, po czym konieczne jest wywołanie wymiotów. Do tego celu potrzebny jest wyłącznie sterylny roztwór.
Przeciwwskazania i działania niepożądane
Sol fizjologiczna i jej zastosowanie ma przeciwwskazania, z którymi należy się zapoznać przed rozpoczęciem leczenia. Roztwór soli fizjologicznej nie powinien być stosowany przy:
- Obrzękach narządów oddechowych;
- Obrzękach mózgu;
- Poważnych chorobach serca;
- Niewydolność nerek;
- Niedobór wapnia w organizmie;
- Nadmiar płynu pozakomórkowego;
- Równoczesne podawanie kortykosteroidów.

W większości przypadków chlorek sodu jest dobrze tolerowany przez pacjentów. Jednak w przypadku przekroczenia dawek lub stosowania roztworu przez bardzo długi czas mogą wystąpić działania niepożądane:
- Pogorszenie funkcjonowania układu nerwowego, objawiające się niepokojem, osłabieniem, zawrotami głowy, bólami głowy, silnym poceniem się;
- Nieprawidłowe działanie układu pokarmowego, powodujące wymioty, nudności, rozstrój żołądka;
- Zaburzenia hormonalne, nieregularności miesiączkowania;
- Gwałtowny spadek poziomu potasu we krwi;
- Nieprawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, kołatanie serca, skoki ciśnienia;
- Obrzęk.
W przypadku wystąpienia choćby jednej niepożądanej reakcji należy natychmiast zaprzestać stosowania soli fizjologicznej i skonsultować się z lekarzem. Specjalista oceni stan pacjenta i w razie potrzeby udzieli pomocy medycznej w celu wyeliminowania negatywnych skutków.
Przed zastosowaniem leku należy skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia odpowiedniego sposobu leczenia, aby zapobiec przedawkowaniu. W razie potrzeby wykonuje się badanie moczu i krwi.
Żywność bogata w sód
Sód znajduje się w wielu różnych rodzajach żywności. Ten pierwiastek śladowy jest zawarty w żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Woda mineralna i solona żywność to główne źródła sodu w diecie. Bez soli kuchennej trudno byłoby uzupełnić dzienną dawkę tego alkalicznego minerału. W celu uzupełnienia tego alkalicznego minerału należy spożywać 5 g soli dziennie.
Owoce morza są uważane za dobre źródło sodu. Bogate w ten minerał są ryby, homary, kraby, krewetki i spirulina. Występuje również w takich produktach spożywczych, jak jaja kurze, produkty mleczne i rośliny strączkowe.
Dietetycy ostrzegają przed podwyższonym poziomem sodu w żywności produkowanej przez przemysł spożywczy. Dość dużo soli znajduje się w kiełbasach, przysmakach mięsnych i rybnych, konserwach, kostkach rosołowych, suchych zupach, serach, sosach i innych półproduktach.
Ja najczęściej wykorzystuję sól fizjologiczną do płukania nosa podczas przeziębień. I potrafi to zdziałać cuda! Czasem robię też sobie z niej inhalację, żeby oczyścić oskrzela i płuca podczas choroby. Polecam wszystkim 🙂