Ocet jabłkowy – działanie, właściwości, zastosowanie, jak zrobić domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy
7 maja 2022 0 Comments

Ocet jabłkowy to starożytny środek ludowy o działaniu antybakteryjnym, który ma ciekawy smak i aromat jabłek.

Ocet jabłkowy znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości, czasem nawet przypisuje mu się cuda w odniesieniu do zdrowia człowieka, a nie tylko w kuchni.

Jakie są jego zalety, jak prawidłowo stosować ocet jabłkowy i dla kogo może być niebezpieczny?

Historia octu jabłkowego

Ocet z jabłek to kwas, który powstaje w procesie fermentacji soku jabłkowego. W pierwszym etapie powstaje cydr, czyli wino jabłkowe, a w drugim bakterie octowe wchodzą w reakcję z tlenem i utleniają napój, tworząc ocet.

Po raz pierwszy pojawił się przypadkowo, gdy do butelki z winem dostało się powietrze. Ze względu na trudności z utrzymaniem higieny i brak przegotowanej słodkiej wody, ocet zaczęto stosować jako środek dezynfekujący i myjący. Zapach octu szybko zniknął, a skóra pozostawała oczyszczona. Skaleczenia i rany nacierano octem, aby zapobiec infekcji.

Ocet był również rozcieńczany i pity jako zwykły płyn. Napój ten był dobry do gaszenia pragnienia i dezynfekcji wody.

Ocet
Źródło: Pixabay

Właściwości i korzyści zdrowotne octu jabłkowego

Sądząc po nazwie, produkt ten jest wytwarzany z jabłek, które jak wiadomo zawierają wiele pożytecznych substancji, minerałów, makro- i mikroelementów: na przykład witaminy A, B1, B2, B6, C i E, pektyny, kwas jabłkowy i pantotenowy, a także potas, fosfor, wapń, magnez i miedź. Ocet jabłkowy ma korzystny wpływ na organizm człowieka, jest dobry dla skóry, włosów, stawów, centralnego układu nerwowego i innych narządów.

  • Potas i magnez zawarte w occie jabłkowym przyczyniają się do wzmocnienia serca i utrzymania jego napięcia mięśniowego.
  • Ocet jabłkowy ma pozytywny wpływ na organizm, przywracając i wzmacniając system nerwowy, blokując zaburzenia nerwowe, depresję, bezsenność.
  • Produkt ten jest naturalnym środkiem antyseptycznym, który zwalcza wirusy i bakterie oraz wspomaga organizm w okresach osłabionej odporności. W wyniku działania octu jabłkowego układ odpornościowy aktywuje swoje funkcje ochronne przed gronkowcami, paciorkowcami i pneumokokami.
  • Właściwości antyglikemiczne octu z jabłek pomagają zwiększyć wrażliwość na insulinę i kontrolować poziom cukru we krwi.
  • Ocet jabłkowy wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi, zmniejsza obrzęki i zapobiega powstawaniu żylaków. Nie należy jednak samemu leczyć się z takich problemów, aby nie dopuścić do postępu choroby.
  • Kwas jabłkowy neutralizuje zatrucia pokarmowe, reguluje pracę przewodu pokarmowego i pomaga pozbyć się zaparć. Rozcieńczony ocet jabłkowy pomaga normalizować procesy trawienne, likwiduje objawy ciężkości w żołądku i mdłości.
  • Ocet jabłkowy z cydru zawiera substancje, które oczyszczają organizm z toksyn. W celu przeprowadzenia detoksykacji ocet należy rozcieńczyć wodą do minimalnego stężenia.
  • Osoby pragnące schudnąć stosują ocet jabłkowy w swojej diecie, ponieważ pomaga on unormować przemianę materii, szybko rozkłada tłuszcz, a także tłumi uczucie głodu i znacznie obniża masę ciała.
  • Kąpiele w occie z jabłek są skuteczne dla skóry — nadają jej jedwabistość i ujędrniają ją. Przy okazji, jest on również stosowany w celach leczniczych na skórę, np. w przypadku półpaśca i grzybicy, egzemy, zapalenia skóry, ukąszeń owadów. Działa kojąco i łagodzi swędzenie.
  • Jeśli umyte włosy zostaną spłukane słabym roztworem octu z jabłek, staną się mocne, piękne i lśniące.

Szkodliwość octu jabłkowego

Ocet jabłkowy z cydru jest przeciwwskazany dla osób z chorobami błon śluzowych, cierpiących na wrzody żołądka, zapalenie żołądka, zapalenie trzustki, oparzenia błon śluzowych.

Nie należy go spożywać w przypadku nadkwasoty, ponieważ może wywołać bóle żołądka i jelit, zgagę, biegunkę, poparzenia śluzówki.

Ponadto kwas zawarty w occie z jabłek działa na szkliwo zębów w dużych ilościach, niszcząc je.

Ocet jabłkowy z cydru nie jest zalecany również dla dzieci.

Butelki z octem
Źródło: Pixabay

Gdzie ocet jabłkowy jest stosowany w medycynie?

Od czasów starożytnych ocet był stosowany do oczyszczania i dezynfekcji oraz zmniejszania stanów zapalnych. Jego naturalna kwasowość oczyszcza skórę, dlatego jest stosowany w kosmetykach, takich jak peelingi i balsamy. Ocet można stosować po konsultacji z dermatologiem, ponieważ może on mieć odwrotne działanie na podrażnioną skórę. Stosuje się go zawsze w postaci rozcieńczonej.
Aby zmiękczyć szorstką skórę na podeszwach stóp, do kąpieli wodnych należy dodać ocet i sól.

Ocet jest również stosowany do mycia włosów. Kwas neutralizuje alkaliczne detergenty i pomaga przywrócić naturalne pH skóry, pozostawiając włosy miękkie i lśniące. Łyżkę octu dodaje się do ciepłej wody i spłukuje włosy.

Ocet jest również stosowany w celu obniżenia gorączki i łagodzenia objawów gorączki. Do zwilżania lepiej używać rozcieńczonego octu z jabłek, ponieważ w przeciwieństwie do octu stołowego nie wysusza on skóry.

Dzięki zmniejszonej kwasowości soków żołądkowych dodawanie octu do potraw może ułatwić trawienie.

Stosowanie octu jabłkowego w kuchni

Ocet jabłkowy z cydru jest powszechnie stosowany jako marynata i przyprawa. Zmiękcza włókna mięsa i sprawia, że staje się ono bardziej kruche, a smak potraw jaśniejszy.

Ocet jabłkowy z cydru

Najbardziej przydatny jest nierafinowany ocet jabłkowy z cydru, który niestety nie jest dostępny na rynku. Pasteryzacja i filtracja niszczą dobroczynne substancje i zmniejszają przydatność octu. Ocet nierafinowany jest zawsze lekko mętny, z ewentualnym osadem i pianą na powierzchni, które są wynikiem działania bakterii octowych i nie są niebezpieczne. Ocet jabłkowy z cydru można łatwo przygotować w domu.

  • Jabłka do wyciskania soku — 1 l
  • Cukier – 50/100g (dla słodkich i kwaśnych odmian jabłek)
  • Drożdże naturalne — szczypta
  • Woda — 100 ml

Wycisnąć sok z jabłek, przecedzić przez gazę. Sok wlać do szklanej lub ceramicznej miski, rozcieńczyć wodą, dodać cukier i drożdże, a następnie wymieszać. Uszczelnić powietrze, zakładając na szyję gumową rękawiczkę lub balon. Umieścić w ciemnym, ciepłym miejscu na dwa do trzech tygodni, od czasu do czasu potrząsając. Podczas fermentacji uwalniany jest dwutlenek węgla, który nadmuchuje rękawicę. W ten sposób powstanie cydr. Gdy rękawica spadnie lub nieco wcześniej, należy zdjąć ją, przykryć szyjkę gazą i pozwolić sokowi sfermentować. Gdy dostanie się trochę powietrza, zamieni się w ocet. Od czasu do czasu należy próbować go, a gdy osiągnie odpowiednie stężenie kwasowości, przelać go do szczelnego szklanego pojemnika i zamknąć.

Buteleczka octu
Źródło: Pixabay

Jak wybrać i przechowywać ocet jabłkowy z cydru

Często pod nazwą „ocet z cydru jabłkowego” sprzedawany jest zwykły ocet stołowy z dodatkiem aromatu lub ekstraktu. Warto zwrócić uwagę na skład i cenę — naturalny ocet jabłkowy jest kilkakrotnie droższy. Również kwasowość zwykle nie przekracza 4-6%.

Ocet jabłkowy z cydru ma żółty kolor, jest lekko mętny i może mieć osad na dnie. Preferuje się produkt w szklanej butelce.

Ocet należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Okres przydatności do spożycia wynosi od dwóch miesięcy do dwóch lat, co jest wskazane na opakowaniu.

One thought on “Ocet jabłkowy – działanie, właściwości, zastosowanie, jak zrobić domowy ocet jabłkowy”

  1. Uwielbiam ocet jabłkowy. Mam swojego dostawcę, który robi naturalny ocet jabłkowy i muszę wam powiedzieć, że to niebo! Zresztą ja go bardzo dużo używam, dlatego wolę kupować od sprawdzonych producentów i żeby były jak najbardziej naturalne 🙂 Pozdrawiam wszystkich czytelników serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.